Слънце и чист връздух гонят пролетната умората

Слънце и чист връздух гонят пролетната умората

© Дневник

Точно когато природата се събужда и на човек му се иска да живее на пълни обороти, тялото изведнъж го предава. Защото през зимата е изразходвало и последния си запас от енергия. Единственото спасение от това досадно състояние са разходките на открито. Само за половин час на слънце организмът може да произведе необходимото количество витамин Д, а чистият въздух - да ви освежи.


Пролетната умора се появява в преходния период между зимата и пролетта и е позната горе-долу на всички. Свикнали сме да я приписваме на авитаминозата, но учените обясняват това явление много по-широко. На границата между двете годишни времена става твърде сериозно пренастройване на жизненоважни функции на организма, които през есенно-зимния период работят на половин оборот. Тези процеси се управляват от вегетативната нервна система, която "отговаря" за дейността на вътрешните органи, жлезите, кръвоносните и лимфните съдове. През пролетта се увеличава светлата част на денонощието и слънчевата активност, нараства напрежението на магнитното поле. Организмът реагира на всичко това. Натоварването не е шега работа, а когато се прибави и целият комплекс от вредни фактори в нашето битие - от екологията до съвършено нездравословния начин на живот, пробойните в системата изглеждат програмирани.


Зимният дефицит на ултравиолетово лъчение и на светлина въобще създава недостиг на витамин Д и на хормона мелатонин, а това от своя страна отслабва имунната система и снижава работоспособността. Като се има предвид прословутата хиповитаминоза, става ясно колко зле се чувства човешкият организъм. Именно затова в преходния период сме особено чувствителни към въздействието на климатичните промени. Вегитативната нервна система просто не се справя с допълнителното натоварване при резките промени на температурата и атмосферното налягане. И се нуждае от помощ.




Най-добрите средства за подобряване на самочувствието са свежият въздух и слънчевата светлина, категорични са лекарите. Добре дозираното физическо натоварване активизира кръвообращението. Масажът на тялото и контрастният душ (топло-студено) укрепват тонуса на съдовете и поддържат имунитета.


Много голямо значение има храненето. Диетолозите препоръчват да се ядат неголеми порции, но често, като се изключат трудно смилаемите продукти и мазнините. Задължителни са всеки ден пресните плодове и зеленчуци. Трябва да се пие най-малко по 1.5 л течности дневно. Това помага за доброто насищане на кръвта с кислород, което пък от своя страна ободрява.


По данни на научни изследвания още една важна субстанция се изработва от организма в минимални количества - серотонинът, или т.нар. хормон на щастието и доброто настроение. Неотменна част от пролетната умора е чувството на угнетеност и раздразнителност. Недостигът на серотонин може да се компенсира по най-приятния начин с помощта на храни, богати на въглехидрати - банани, шоколад, орехи.


Начини за емоционално разтоварване


- Добре е да се прави поне 10 мин. гимнастика всеки ден, след което задължително се взима контрастен душ.


- Вдишайте дълбоко, след което задръжте дъха си 10-15 сек. и рязко издишайте. Отпуснете всички мускули на тялото и направете няколко разтърсващи движения. Повторете няколко пъти.


Начини за физическо разтоварване по време на работа.


- Ако се чувствате уморени, наклонете главата силно назад и задръжте в това положение 10-12 сек. Наведете главата ниско напред към гърдите и останете в това положение 10-15 сек. Повторете упражнението 2-3 пъти.


- Ако ви се доспи в офиса, седнете с изпънати раменете назад, ръцете са покрай тялото. Напрегнете мускулите на гърба, ръцете и шията и задръжте в това положение 10-12 сек. След това се отпуснете и направете отново упражнението.


- Ако са уморени очите, ги затворете за 5 сек., след което ги отворете. Повторете упражнението от 3 до 5 пъти.


Първи признаци на пролетната умора:


- главоболие


- безсъние нощем и сънливост през деня


- липса на апетит


- бързо изтощаване и при най-леката работа


- отпадналост.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +