Що е то пролетна умора?
Що е то пролетна умора? / sxc.hu
Що е то пролетна умора?
27457
Що е то пролетна умора?
  • Що е то пролетна умора?

Пак е пролет, топло, слънце и цветя, но защооо ли ми е тя? Цял съм в пролетна умора и печал, цяла зииима съм скучал.

Може би е за сега, може чак до есента да ме влачи зимната тъга.

Може да е епизод, може да е цял живот ... казва ли ти някой докога.
Как си ти?.....Все едно и също правя.....Зле съм, но ще се опрааааавя.

Навярно си спомняте този познат ритъм от близкото минало, когато симпатичните братя Аргирови бяха млади усмихнати момчета. В сезона на настъпилата вече пролет все по-радко ще срещнете усмивка на нечие лице. Разминавате се с намръщени, отпаднали и гневни хора, които виждат подобни на своите физиономии и във вашето лице...

Защото всички ние сме жертви на пролетната умора. Тя е нещо, което се промъква тихомълком, без изобщо да сме я канили или очаквали. Намърдва се в ежедневието ни и свива удобно гнездо, с което ние трябва или да свикнем, или да се борим. Уж е топло и приятно, а не ни се излиза. Уж слънцето препича, а костите ни болят като да сме извадени от фризер.

Птички пеят и зеленина навсякъде се листи, настроението ни обаче е на кота нула. Вечер лягаме навреме, а денем прозявката не слиза от лицето ни. Пишем планове за работа, а в офиса само удобният диван привлича окото ни. Изобщо - ако поне два от тези симптоми откриете у себе си, то гаранция става дума за пролетна умора. Като повечето неща в женски род и тя е упорита, нахална и натрапчива. Какво обаче представлява пролетната умора и има ли начини да хлопнем вратата под носа й, преди да е прекрачила прага на нашата пролет?

Според специалистите, тя е проекция на собствения ни начин на живот и отражение на онова, което сме правили или не през изминалата зима. Няма как един нормален организъм, било то млад или възрастен, да не почувства негативите на зимния застой.

Спомнете си колко точно вечери прекарахте на открито и колко пъти бушувахте в нощните заведения, около стотици запалени цигари. Ами алкохола? Дали броихте чашите вино, водка или греяна ракия, с които борехте студените зимни вечери? Естествено, всичко това гарнирано обилно с мазна храница и въглехидрати, от които уж организмаът по-силно се нуждаел през зимния сезон.

В резултат на няколкото месеца, прекарани на затворено и задимено, вече със сигурност сте по-дебели, по-уморени и по-отпаднали. Гаранция, намират се и такива, за които заведенията са толкова далечни, че в никакъв случай не бихме могли да ги използваме като причина за пролетната умора. Ами денят? Спомнете си колко точно продължаваше зимния ден, в колко вечеряхте и колко часа след това полагахте изморено и премръзнало тяло в топлото си легло.

Спорен е въпросът кое точно вреди повече - да дишаш цигарения дим, танцувайки в нощно заведение, или да заспиш два часа след като доволно си се натъпкал с мазна храна. Безспорно е обаче, че и двете водят до задръстване на организма с токсини, а оттам и до пролетна умора. Като сложим отгоре и смяната на часовото време, което от тази неделя ще скъси съня ни с един час, картинката става наистина неприятна и тягостна.

Как да се противопоставим на упоритата нахалница? - На първо място - усмихвайки се! Усмивката подобрява настроението, подмладява организма и удължава живота. Усмихвайте се по всяко време и навсякъде, с повод и без повод. Подобрете храненето си и включете повече витамини! Яжте плодове и зеленчуци, най-вече зелени. Забравете за тестото! И без това по Великден ще изтъпчете толкова козунаци, колкото хляб за месеци напред.

Разхождайте се на открито! Заменете фитнес залата с тичане в парка или с ходене пеша. Не на последно място - целувайте се, правете повече секс и ако сте в подходящата възраст - деца... Те носят най-голяма радост, а пък и и без това сте безработни... кога иначе ще намерите подходящия моментJ