Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 12:03 - 5 Причини за "хроничната" умора при жените и 5 решения за възвръщане на бодростта
Автор: sisko871 Категория: Тя и той   
Прочетен: 2677 Коментари: 0 Гласове:
0



 5 Причини за "хроничната" умора при жените и 5 решения за възвръщане на бодростта

 

Случвало ли Ви се е да се чувствате отпаднали без видима причина? 
Да не може да се съсредоточите, да сте на ръба на издържливостта си? image Отговорът сигурно е положителен. А давате ли си сметка какви са косвените причини за това състояние и как бихте могли да ги избегнете?


Причина1 - Недоизлекувана простуда
   Добре де, боледувахме. Два дни простуда. Три дни грип. Това можем да си позволим като съвременни жени, посветени на кариерата си. Последствията от такова отношение към организма понякога са ужасни. По време на боледуване имунната система работи в режим без прекъсване. Затова в никакъв случай не трябва да се пресилваме и престараваме. Това срива здравето ни.    Изход    Да лягаме по-рано. През почивните дни - никакво чистене или търчене по магазините. Поглезете се в леглото, изгледайте хубав филм. Ако не Ви разрешават да отсъствате от работа, напомнете на началниците, че сте източник на зараза и за тях самите. Ако Ви е предписан режим на легло, след приключването му започнете с леки физически упражнения.     Причина 2 - Утро без закуска    Още от сутринта деловата жена изнемогва от глад. Закуска? Няма време. Шоколадче, бисквитки между срещите са храната й за цял ден. И още питат защо жените обичат сладко! Ние просто нямаме време да погледнем друго. Научно е доказано, че когато човек е гладен, му се иска сладичко. Ето оттук започват и проблемите. Шоколадът е "празни" калории, никаква енергия. А особено сутрин тя ни е така необходима. Въпреки логиката през нощта човек губи сили и ако не ги възстанови сутрин, към обяд започва да се забавя обмяната на веществата, апетитът пропада до вечерта. Тогава идва една обилна вечеря. Да кажем, че всичко това е вредно, означава нищо да не кажем. Колко пъти е повтаряно, че хората, които пропускат едно от основните три хранения, не получават необходимите хранителни вещества.    Изход    Да си вземем в офиса плодове, сирене, кисело мляко и пълнозърнест хляб, ако няма условия за всичко това да се спрем поне на една Активия с мюсли или зърнени шоколадчета. Да ставаме час по-рано, за да закусим пълноценно. Утрото е най-неудачното време да обявим гладна стачка.     Причина 3 - Хапчета    Мнозина смятат таблетките против главоболие за абсолютно безвредни. Само че именно лекарствата понякога са причина за умората. Специалистите твърдят, че много широк кръг медикаменти могат да предизвикат сънливост и умора. Главни врагове на бодростта са антидепресантите, болкоуспокояващите и сънотворните препарати. Даже и най-малки количества от тях в комбинация с алкохол могат да Ви превърнат в Спящата красавица.    Изход    Спомнете си какви лекарства сте пили напоследък. Ако Ви се струва, че между таблетките и Вашата хронична умора има връзка, консултирайте се с лекар. Той може да подбере необходимите Ви лекарства, но с минимални странични ефекти. 

Причина 4 - Депресия    Това може да се случи на всеки. Истинската, неизмислена депресия, от която е невъзможно да се отървете просто така. Безсъние, загуба на апетит и стомашно разстройство са верните й спътници. Мировата скръб е съпроводена с чувство на тревожност и нервно напрежение. Прекомерно изпотяване или лош дъх също могат да са признаци на стресово състояние. Активност дори не Ви се присънва. Разбира се, не е лошо да се обърнете към лекар. Особено ако симптомите се повтарят с някаква периодичност или се задържат в разстояние на две седмици. Напълно възможно е да се нуждаете от квалифициран психолог. Отнесете се към това като  приключение. Ходенето при психоаналитик напоследък е модерно. Всяка уважаваща себе си дама трябва да има свой, а най-добре два - по един за всяко полукълбо. ;) 
  Изход    Нервната система трябва да се щади. Сменете си работата (половината от нашия стрес е заради проблеми на работното място) или си намерете хоби. Не се бойте да се товарите със задачи - по-добре е да не Ви остава време за тежки размисли. Много важно е да усвоите изкуството да се разтоварвате. Например може да изпробвате някои дихателни техники, чрез които да се избавяте от стреса и лошите мисли. 
Ако депресията започне да придобива тежка форма, непременно се консултирайте с лекар. В никакъв случай не взимайте антидепресанти без лекарско назначение! 
Излизайте по-често и не си пускайте тъжни балади...Запишете се на танци - доказано е, че динамичните танци премахват като с магическа пръчица депресиите :)

Причина 5 - Недостатъчни физически натоварвания
   Не на всички жени физическата активност носи удоволствие. Особено в началото. И освен това упражненията отнемат маса време. Обаче тъкмо те са изход. Организмът се насища с кислород, вие се избавяте от стреса и започвате да се концентрирате все по-добре. 
Освен това неотдавнашни изследвания показват, че спортните натури спят по-добре и по-дълбоко. А това също така спасява от умората.    Изход    Не се опитвайте да станете шампиони. Започнете с 20-минутна разходка преди лягане. Не ползвайте асансьора, изкачвайте се пеша по стълбите. Заемете се с йога или източни изкуства. Те укрепват не само тялото, но и духа. 


Тагове:   умора,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sisko871
Категория: История
Прочетен: 1355317
Постинги: 701
Коментари: 704
Гласове: 694
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031