Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Яйца и портокалов фреш прогонват умората

Яйца и портокалов фреш прогонват умората

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Портокалов фреш

През есента и пролетта жизнените ни сили често спадат. Т. нар. есенна депресия или пролетна умора са коварни състояния, от чиито лапи може да се избяга, стига да знаете накъде е изходът.

Ако не сте свикнали да се храните здравословно и пълноценно, а по-скоро да се храните навън или да си приготвяте сандвич у дома, то почти 100% през настоящия месец няма да сте в най-добрата си форма.

Причината е пролетната умора, а и по принцип за всяко състояние на отпадналост без ясна причина е недостигът на желязо в организма.

Ако сте вегетарианци или не хапвате често месо, наспивате се добре, но на сутринта и през деня се чувствате отпаднали, навярно не приемате достатъчно желязо.

Желязото има водеща роля при образуването на хемоглобина и до голяма степен определя състоянието на имунната система. Онези от нас, които избягват консумацията на месни продукти, са най-застрашени от хронична умора, защото само 2 до 20% от желязото, което се съдържа в зеленчуците, варивата и яйцата достига до кръвта. За сравнение желязото от месото се абсорбира доста лесно от организма.

Желязото се усвоява по-добре от организма, ако се приема заедно с достатъчно количество витамин С – например чрез цитрусови плодове или фрешове.

В съчетание с южни плодове желязото става до 6 пъти по-разтворимо в организма. Това улеснява работата му и той може да го усвои почти на 100%, в следствие на което няма да чувства умората.

Яйца

Най-добре е да поглъщате голяма доза витамин С на закуска, като хапнете свежи плодове заедно с яйца, които са добър източник на желязо. Препоръчителната дневна доза е 15 мг. Повечето специалисти препоръчват 10 мг за мъжете и жените след менопауза и 18 мг за жените в детеродна възраст.

В случай, че страдате от недостиг на желязо, това може да доведе до анемия, която от своя страна причинява хронична умора, понижава съпротивителните сили на организма при инфекции.

Когато човек страда от недостиг на желязо, то той често е разсеян и не може да се концентрира, има проблеми с дишането и лицето му е бледо.

Излишък на желязо в организма пък може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest