Март е месецът на депресия, неврози и пролетна умора.Преходът от зимните месеци към пролетта поставя организма под допълнително напрежение.
В края на зимата и началото на пролетта недостигът на витамини и сезонното хормонално пренастройване правят повечето хора апатични, раздразнителни и изтощени. Това състояние често се нарича пролетна умора. Тя може да бъде придружена с главоболие или неустойчиво кръвно налягане.


 


Пролетта – най-тежкият за организма сезон

За човешкия организъм пролетта е най-тежкото време през годината. Увеличава се авитаминозата, възниква необходимост от адаптиране към промените в денонощния ритъм (трябва да се премине от т. нар. зимен сън към пролетното бодърстване), засилва се синдромът на хроничната умора, сърдечно-съдови проблеми
 



Ситуацията се усложнява от резките промени в природните условия - само за едно денонощие може да се наблюдават много силни колебания в температурата и атмосферното налягане. И не на последно място, в края на февруари като правило грипът и респираторните заболявания са във вихъра си, след който дълго не можем да дойдем на себе си.

 


Терминът „пролетна умора” говори сам за себе си. Симптомите са – изтощение, вялост, лошо настроение, главоболие, снижена работоспособност, намалена концентрация. Независимо от неприятните усещания обаче състоянието не е заболяване и след няколко седмици организмът ни се адаптира и признаците отшумяват.

 



Процесът на пренастройване на биологичния часовник се усложнява и от неустойчивото пролетно време. Това предизвиква прекалено силно натоварване върху защитните сили на организма, вегетативнана нервна система и кръвообращението. Всичко това прави организма уязвим към различните инфекции и предизвикват чувство на умора и отпадналост.
 

 


Недостигът на светлина през зимния сезон е друга причина за мрачното ни настроение. Инфрачервените лъчи носят топлина на Земята, а ултравиолетовите от една страна повишават тонуса, даряват ни със златист загар, помагат при кожни заболявания, но от друга – могат да станат причина за някои тежки заболявания. През студените месеци, както и през ранната пролет, дефицитът на слънчеви лъчи може да доведе не само до умора, но и до депресия.

 



Недостигът на естествена светлина понякога предизвиква хормонален дисбаланс. Голяма част от светлината ние приемаме чрез очите, които предават информацията до мозъка. В зависимост от това дали е тъмно или светло около нас, мозъкът произвежда хормона на съня – мелатонин или хормона на доброто настроение – серотонин. През зимата страдаме от свръхпроизводство на мелатонин, затова ставаме по-сънливи. Недостигът на серотонин пък влошава настроението ни.
 

 


Изкуствената светлина не е в състояние да „излъже” мозъка и да задейства биохимичните процеси в организма. Единственият изход е максимално дълго време да прекарваме навън. Даже в мрачните дни през облаците проникват достатъчно слънчеви лъчи, за да възстановят хормоналния баланс.



Ако променим състава на всекидневното меню, можем да повлияем на количеството произвеждани от организма хормони. Градивният елемент на серотонина е триптофан, който се съдържа най-много в продукти, богати на белтъчини: риба, мляко, млечни произведения, месо, бобови растения, банани, бадеми и слънчогледово семе. За да Ако искаме триптофанът да постъпи в мозъка в достатъчни количества, добре е да включим в менюто си и въглехидрати – паста, ориз, царевица и др. Белтъчната храна доставя на организма и аминокиселината тирозин, която се бори успешно с умората и подобрява умствената дейност.
 


През пролетта трябва да се настроим и към по-леки храни, защото през топлите месеци организмът изразходва по-малко енергия.



Да не забравяме – колкото повече витамини, толкова по-добре. Те помагат да се адаптираме към промяната във времето. Независимо, че в магазините може да се намерят всякакви плодове и зеленчуци, повечето от тях са отгледани в парници и са с намалено съдържание на витамини. Затова допълнителният прием на т. нар. хранителни добавки е препоръчителен.



Кои витамини ви липсват


Авитаминозата е сезонно състояние, изпитват го почти всички хора, и то предимно през пролетта



Причината за неговата поява е, че през зимата е намалено количеството на плодовете и зеленчуците в менюто ни, а тези, които се продават, не съдържат достатъчно полезни вещества, защото са отглеждани или в парници, или в далечни топли страни. На практика никой от потребителите не знае с какви торове „обогатява” организма си. В крайна сметка получаваме минимум здраве в красива обвивка. Поради недостигът на витамини организмът започва да използва резервите, които са натрупани през лятото и есента. В началото на пролетта запасите вече са изчерпани и започва явният дефицит на полезни елементи, който прераства в авитаминоза.



Признаците на авитаминозата са:

  • сънливост
  • хронична умора
  • появата на пъпки
  • намаление на зрението
  • проблеми с потентността
  • кръвотечение от венците
  • опадане на косата
  • проблеми с ноктите
  • чести простуди с дълго и трудно възстановяване
  • раздразнителност, апатия
  • понижено внимание, памет и интелект

 

 


Предлагаме ви тест, чрез който ще можете без никакви усилия сами да определите кои витамини липсват в организма ви и съответно да вземете мерки.
 


1. Протегнете ръце с дланите нагоре, свийте едновременно пръстите и на двете ръце (без палците) докато докоснете дланите (не сгъвайте ставите между пръстите и дланите). Ако не можете да изпълните това упражнение както трябва, имате нужда от витамин В6.

2. Ако забележите, че даже при слаби удари по тялото ви се появяват синини и дълго не избледняват, причината за това е преди всичко в недостига на витамин С.

3. Безпокоят ли ви постоянно световъртеж и шум ушите, това е предизвикано от дефицита на витамините В3 и Е, както и на микроелементите манган и калий.

4. Зачервените очи и неспособността бързо да се ориентирате в тъмно помещение понякога са предизвикани от липсата на витамините А и В2.

5. Пърхот се появява при недостиг на витамините В12, В6, Р и микроелемента селен.

6. Ако косата ви изведнъж е загубила блясъка си и е станала чуплива, снабдете се с витамините В9, С и Н.

7. Причината за безсънието може да е в дефицита на витамините от групата В, както и на макроелементите калий и калций.



Не бива да забравяте, че много болести имат симптоми, подобни на авитаминозата. Затова, ако имате някое хронично заболяване, най-добре е да се посъветвате с лекар.