Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети из нетаПролетна диета
Пролетна диета

Коригираща пролетна диета
Не е нещо необичайно човек да кривне от правия път (на здравословното хранене) през зимата – в края на краищата, кой ще види нещо под тези дебели вълнени пуловери? Но… пролетта вече идва, а заедно с нея и времето да свалим дебелите дрехи и да покажем на света от какво сме "направени". Не се стресирайте – няколко малки промени в ежедневния ви хранителен режим ще ви помогнат за да влезете във форма.


Хващайте се за зеленчуците
Голямата салата (разбирайте голяма купа със зелена салата, зехтин и парченца лимон и нещо към нея) с ниско съдържание на калории, консумирана като предястие може да помогне да се намали приемът на калории с останалата храна. Учените са установили, че когато ядат салата преди основното ястие, хората ядат по-малко след това, съкращавайки общия прием на калории с 12%. Нискокалоричната салата може да включва марули, моркови, домати, целина, краставици, овкусени без мазнини и нискомаслено сирене.
Според изследването, големите порции салата създават усещане за пълен стомах, дори да сте консумирали бедни на калории зеленчуци.


Топла овесена каша
Да, това е първото нещо, което трябва да направите сутринта – любимата закуска – купичка мюсли с много сушени плодове, лъжичка мед и изцеден лимон, понякога за разнообразие към нея има кисело мляко или и ябълка. Топло приготвената овесена каша съдържа едва 1/5 от калориите на сухите зърнени храни, твърди Джей Кени, експерт по контролиране на теглото от Флорида. Топлите овесени ядки имат само 300 калории за 500 гр. Сухите зърнени закуски съдържат между 1400 до 2000 калории за същото количество.
Консумацията на богата на фибри закуска може също да предпази от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.


Мислете в зелено
Когато става дума за напитките, зеленият чай е по-здравословния избор от содата, казва Моли Кимбъл, специалист по хранене от Ню Орлиънс. Една бутилка сода съдържа 140 калории, което отговаря на 9 чаени лъжички захар. За справла – зеленият чай има 0 калории.
Освен това, изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition съобщава, че веществото известно като катехин, което е изолирано в зеления чай, стимулира организма да гори калории, което на свой ред намалява мазнините в тялото. Същият този катехин има противовъзпалителни и противоракови свойства.

Шоколадова почивка
"Едно парченце качествен шоколад може да обуздае ненаситния глад" казва още Моли Кимбъл. Да, това означава, че шоколадът е не само разрешен при здравословното хранене, но консумацията му се насърчава. Условието е да бъде черен. Не само защото по-силният му аромат Ви дарява с удоволствие от всяка хапка, но и защото антиоксидантните му свойства са с доказано действие за намаляване риска от сърдечно-съдови проблеми и диабет. Тъмният шоколад също така е добър източник на магнезий, желязо, калий и спомага за отделяне на серотонин, който има положително влияние върху настроението.
"Парче шоколад на ден е успокояващо, носещо удоволствие и е здравословно", казва Кимбъл.
Няма нужда да споменаваме, колко е вкусно.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator