Д-р Ирена Маждракова
лекар, специалист по класическа хомеопатия, член на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.

За хомеопат се обучава през 1996-1999 г. Лекува чрез хомеопатия повече от десет години от завършването си.

Д-р Маждракова има и дипломи за терапевт на лица с увреждания, за EFT- терапевт (техника за емоционална свобода).

Завършва медицина през 1995 г. В Медицинска академия, София. От 2004 г. Придобива специалност по клинична лаборатория. 

 



Д-р Маждракова, може ли хомеопатията да ни помогне в борбата срещу пролетната умора?


От април тази година по аптеките са достъпни специални хомеопатични продукти, с които досега не разполагахме, т. нар. Шуслерови соли, които са изключително подходящи за пролетната умора, за хроничните умори като цяло, при състояния на различни авитаминози, недостиг в тялото. Те, освен на енергийно, въздействат и на клетъчно ниво. Това са соли, които реално се съдържат в нашия организъм, но са направени в много ниски разреждания като хомеопатични лекарства, които имат успех при пролетната умора. Могат да се закупят и подберат самостоятелно, т.е. не са толкова специфични, както хомеопатичните лекарства от високите разреждания. Около трийсет разновидности са, като всеки сам може да избере подходящия за него по описанията.


Съветът ми, при пролетната умора, освен приема на Шуслеровите соли, да се обърне внимание на храненето. Смятам, че по принцип човек трябва да се грижи за здравето си като обръща внимание на вида на храните, които поглъща. Препоръчвам да се премине към хранене предимно с много зеленчуци през пролетта, за да се постигне алкализиране на организма. Така се дава възможност на ферментните му системи да заработят както трябва.


През пролетта е желателно да се консумира по-малко месо, за да може организмът да се освободи от натрупаните токсини през продължителния студен период.


Важно е да се пие възможно повече вода. Особено полезна е водата близка до горещата, която спомага отделянето на токсините.


Необходимо е начинът на живот да стане по-активен, да се отдели време за спорт. Съвременният човек е много обездвижен. Повечето от нас през целия ден са пред компютрите. Това носи неблагоприятни ефекти в тялото ни. Въпрос на наша грижа е да започнем да вoдим по-екологичен начин на живот.


По принцип пролетта е благоприятен сезон за психиката ни. Увеличената продължителност на деня, светлината, възраждането на природата са точните фактори, които въздействат положително върху емоционалното здраве и хората трябва само да се наслаждават на хубавите дни и да очакват лятото.